Asociația Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din RM

Ultima actualizare la data: 17 iunie 2022

Detalii și imagini de la expoziția fraților noștri de la Chișinău. Toată considerația !

Expoziția de filatelie, cartofilie și medalisticăcu participare internațională NAȚIONALA 2022

La 15 iunie curent în spațiul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a avut loc vernisajul Expoziției de filatelie, cartofilie și medalistică cu participare internațională NAȚIONALA 2022. Expoziția este constituită din două secțiuni – Salonul Filatelic EMINESCIANA și SALONUL FILATELIC CHIȘINĂU – SIBIU. Iubitorii de frumos pot admira 41 de exponate de filatelie, maximafilie și cartofilie ale colecționarilor din Republica Moldova și din România, precum și o mare colecție de medalii filatelice, deținute de către membrii Asociației Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din Republica Moldova, care sunt organizatorii acestei activități culturale. Pentru prima dată muzeul a prezentat o parte din colecția de medalii pe care o deține, o mare parte dintre ele fiind donate de către colecționarul Mihai C.V. Cornaci din Botoșani, astfel fiind completat tabloul general al expoziției.

De asemenea, la clasa literatură filatelică și cartofilă au fost prezentate 20 de lucrări. Toată această informație a fost plasată în catalogul expoziției, o ediție color cu un volum de 60 de pagini.

Atmosfera vernisajului a fost creată de către Petru Vicol, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, gazda expoziției, dr. Constantin Gh. Ciobanu, președintele Asociației Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din Republica Moldova și membrul juriului Uwe Konst, membru al Asociației Internaționale a Jurnaliștilor Filatelici (AIJP), care au informat publicul, numeros ca de obicei la asemenea manifestări culturale, despre istoria filateliei basarabene și relațiile de colaborare cu colecționarii din România, precum și despre realizările obținute prin participarea la diferite expoziții și concursuri internaționale.

Iar prezența la vernisaj a academicianului Mihai Cimpoi și a directorului Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” Elena Dabija, ambii luând cuvântul și apreciind activitatea colecționarilor în ce privește prezentarea unor exponate de calitate, în special în cazul prezentării vieții și operei lui Mihai Eminescu prin intermediul materialelor filatelice, au dat o notă superioară acestei acțiuni. Iar când dr. Constantin Gh. Ciobanu a anunțat că în urma demersului Asociației către Î.S. „Poșta Moldovei” cu privire la editarea unei piese poștale, dedicate acad. Mihai Cimpoi, care în luna septembrie curent va aniversa 80 de ani de viață și 55 de ani de activitate în domeniul istoriei literare, a fost acceptat și urmează să apară o carte poștală ilustrată – publicul a primit cu aplauze vestea.

În cadrul expoziției s-a anunțat și despre ultima realizare editorială a Asociației – catalogul specializat ilustrat ISTORIA EMISIUNII POȘTALE PRIMA ANIVERSARE DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA , care a apărut în două limbi – română și engleză, ce urmează să fie lansat oficial în zilele apropiate.

Expoziția NAȚIONALA 2022 marchează o nouă pagină în istoria acestei activități umane, prin intermediul căreia, colecționarii basarabeni, folosind miniaturile poștale și piesele filatelice, literatura de specialitate și medaliile, care încorporează în memoria lor anumite secvențe de importanță majoră, promovează istoria și cultura poporului român.

Expoziția va fi deschisă până la 20 iulie a.c.

S-ar putea să-ți placă și...